Zonnepanelen in het groen?

2 groendak

Op steeds meer huizen zie je tegenwoordig zonnepanelen, soms het hele dak vol en andere keren een paar. Geen slecht idee natuurlijk, zelf je energie opwekken. Dit scheelt in de kosten van je energierekening en je bent duurzaam bezig. Vaak zie je zonnepanelen op standaard daken, maar wist je dat je ook sedumdak met zonnepanelen hebt? Zo combineer je het duurzame van zonnepanelen met de duurzame kwaliteiten van een sedumdak. De vetplantjes op een sedumdak worden niet hoog, dus geen zorgen of de plantjes schaduw gaan creëren voor de zonnepanelen.

Rendement van zonnepanelen op een groendak

Wanneer een zonnepaneel optimaal functioneert is het rendement het hoogst. Temperatuur speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Want hoe hoger de temperatuur van een zonnecel, hoe minder goed deze zonnecel functioneert waardoor de opbrengst lager wordt. De meest rendabele positie voor een zonnepaneel is gericht naar het zuiden, zodat het meeste zonlicht wordt opgevangen. Op standaard daken betekent dit dat het dak zelf ook heel de dag zonlicht opvangt en warmer wordt, terwijl daardoor de zonnepanelen minder energie opwekken. Een sedumdak heeft hier een duidelijk voordeel, omdat dit dak niet warmer wordt dan 37 graden terwijl een normaal dak wel tot 70 graden kan opwarmen.

Thermische isolatie

Een sedumdak wordt dus niet zo warm als een normaal dak. Dit heeft niet alleen voordelen voor de zonnepanelen op het dak. Het heeft ook voordelen voor de temperatuur binnenshuis, deze blijft namelijk veel lager wanneer het warm is. Het groene dak heeft dus een warmte regulerende werking. Dit komt omdat de plantjes water vasthouden, wat bij hoge temperaturen gaat verdampen. Dit is te vergelijken met het zweten van mensen. De planten reflecteren ook een deel van het zonlicht. Overige hitte moet eerst nog door de voedingsbodem van de planten voordat het in de dakconstructie terecht komt. Hoe dikker die voedingsbodem is, des te meer warmte er wordt geweerd.