Wat zijn sandwichpanelen?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet: sandwichpanelen. Dit is een product dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in Nederland. Maar waarom eigenlijk precies? En wat is het eigenlijk? Die vragen krijgen wij de laatste tijd heel veel gesteld en dus leek het ons een goed idee om er eens een artikel aan te wijden. In dit artikel gaan wij dan ook dieper in op de vraag wat sandwichpanelen nu precies zijn en misschien nog wel belangrijker: wat je er allemaal mee kunt. Dat zal je nog wel eens verbazen namelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een schuur bouwen van sandwichpanelen, maar daar dus later meer over.

Heb je dan ook interesse? Lees dan zeker verder!

Wat je moet weten


Een sandwichpaneel is een product dat wordt gebruikt om de muren en daken van gebouwen te bekleden. Elk paneel bestaat uit een kern van thermo-isolerend materiaal, aan beide zijden bekleed met plaatstaal. Sandwichpanelen zijn geen constructiematerialen maar gordijnmaterialen. De structurele krachten worden gedragen door het stalen raamwerk of ander draagframe waaraan de sandwichpanelen zijn bevestigd.

De soorten sandwichpanelen worden over het algemeen gegroepeerd op het thermo-isolerende materiaal dat als kern wordt gebruikt. Sandwichpanelen met kernen van EPS (geëxpandeerd polystyreen), minerale wol en polyurethaan (PIR of polyisocyanuraat) zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar.

De materialen variëren voornamelijk in hun thermische isolatieprestaties, geluidsisolerende eigenschappen, brandgedrag en gewicht.

De kosten


De aanschafkosten zijn afhankelijk van de totale productdikte en het thermo-isolerende kernmateriaal. Een ‘budgetoptie’ is het gebruik van sandwichpanelen met EPS-kern; Voor betere prestaties op lange termijn en kosteneffectiviteit zijn panelen met een superieure warmtegeleidingscoëfficiënt echter een betere keuze – zoals PIR-kern sandwichpanelen.