Wat kun je met een schrobfrees?

Er bestaan veel verschillende soorten frezen. De schrobfrees is er daar eentje van. Maar wat is deze soort frees precies en wat kun je ermee? Sowieso zul je de frees moeten gebruiken in een freesmachine. In deze machine functioneert de frees als een soort beitel. De machine laat de frees snel ronddraaien, waardoor je er verschillende materialen mee kunt ‘verspanen’. Door gebruik te maken van de machine kun je in onder andere hout, aluminium en kunststof lastige vormen maken. Denk bijvoorbeeld aan sleuven en gaten.

Grote hoeveelheden materiaal

In een freesmachine kun je dus verschillende soorten frezen gebruiken. Deze hebben elk hun eigen eigenschappen en toepassingen. Een schrobfrees is voornamelijk geschikt als je snel achter elkaar grote hoeveelheden materiaal wil kunnen verwerken. De afwerking is met een schrobfrees niet heel erg netjes. De gladheid en de precieze vorm moeten dus niet al te belangrijk zijn. Of je moet later nog in de mogelijkheid zijn om dit verder aan te passen. Schrobfrezen zijn geschikt voor diverse soorten materiaal. Ze worden voornamelijk ingezet bij het verspanen van hout, metaal en kunststof.

Het verschil tussen positief en negatief

Er bestaan positieve en negatieve schrobfrezen. Dit heeft te maken met de richting waarin de groeven op de schrobfrees lopen. Is de frees positief, dan kun je deze het beste gebruiken voor stevig opgespannen werkstukken. De spaanafvoer gaat dan naar boven. Is de frees negatief, dan is deze meer geschikt voor dunne plaatmaterialen en gaat de spaanafvoer naar onderen. Het soort materiaal dat je wilt bewerken, is dus van grote invloed op de keuze van de juiste frees. Daarnaast zit er verschil in de tandvormen van de frezen. Ook daar zul je dus op moeten letten bij het kiezen van de juiste frees. Let verder ook zeker op het formaat van de frees.