Waar moet ik opletten bij het kopen van een vloer?

Een belangrijke stap; je bent van plan een nieuw huis te kopen. In de meeste gevallen wil je daar zelf aan klussen en moet er dus ook een nieuwe vloer in het huis komen. Welke vloer je kiest heeft invloed op de meubels en het gehele interieur. Dit is dus een belangrijke keuze die je moet afwegen voordat je zomaar een beslissing neemt. In deze blog lees je de voordelen van verschillende soorten vloeren, maar ook handige tips die je helpen bij het maken van een beslissing.  

#1 Kies een vloer die past bij de ruimte 

De ruimte waar je een vloer wilt gaan leggen, is cruciaal voor je beslissing. Als je een vloer in de badkamer wilt gaan leggen, is het belangrijk dat deze kamer vochtbestendig is. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Een strak ontwerp zoals een visgraat staat erg mooi bij een strak interieur. Een houten vloer komt weer uitstekend tot zijn recht in een landelijk huis met authentieke meubels.  

#2 Het gebruik van de vloer 

Hoe intensief ga je de vloer gebruiken? Heb je kinderen of huisdieren? Deze factoren wegen mee met het kiezen van een geschikte vloer. Op PVC vloeren zie je namelijk snel krassen. Dan is het verstandig om je schoenen bij voorhand uit te doen, of ze extra goed te vegen bij de deurmat. De ene vloer is makkelijk in onderhoud dan de ander. Een houten vloer vergt zorgvuldige onderhoud dan een laminatenvloer. Weeg deze keuzes tegen elkaar af, afhankelijk van jouw woonsituatie. Ook isolatie en geluiddemping is een belangrijke factor afhankelijk van je type woning. Zo is een PVC vloer een goede keuze wat betreft geluiddemping.  

#3 Kleuren en type vloeren 

Ten eerste is het type vloer afhankelijk van de omvang van de ruimte. Zo komen grotere vloerplaten beter tot zijn recht in een kleinere ruimte. Eveneens wordt het gebruik van grote tegels of vloerplaten steeds populairder. Ook de mix tussen klein en groot wordt steeds gebruikelijker bij grotere ruimtes. Dit geeft de vloer een speelse tint. Ten tweede heeft het type lichtinval gevolgen voor de kleur van een vloer. Heb je bijvoorbeeld weinig licht in je huis? Kies dan voor een lichtere kleur vloer. Zo lijkt je woning ruimer en warmer.