Voorkomen van blessures: let hier op

Blessures zijn vervelend. Ze zijn pijnlijk en zorgen er vaak voor een langere tijd voor dat je niet goed kunt werken of de dingen kunt doen die je leuk vindt, zoals sporten. En juist bij sporten komen blessures vaak voor. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om blessures te voorkomen.

Een blessure ontstaat meestal door overbelasting van het lichaam en de spieren. Je hebt te maken met belasting en vermogen. Wanneer de belasting op het lichaam hoger is dan het vermogen van het lichaam, dan krijg je dus te maken met een blessure. De belasting moet niet sneller gaan dan het lichaam aankan. Het moet dus langzaam worden opgebouwd. Dit doe je door te starten met een warming-up en te eindigen met een cooling-down. Daarnaast moet je kijken naar wat jouw lichaam aan kan. Iemand die net begint met trainen kan natuurlijk niet zo zwaar trainen als iemand die al een langere tijd bezig is. Wat ook van belang is, is het dragen van de juiste schoenen. Ga voor kwaliteit, want dit voorkomt een hoop ellende. Vooral goede grip en schokdemping is belangrijk. En blijf het sporten vooral volhouden. Als je een tijdje niet kunt of wil sporten, zorg er daarna dan voor dat je het weer langzaam opbouwt.

Toch een blessure?

Soms is een blessure voorkomen niet meer mogelijk, omdat het kwaad al is geschied. Een acute blessure moet direct worden behandeld met een icepack. Indien nodig kan er een zwachtel omheen worden gebonden. Het lichaamsdeel omhoog houden en onbeweeglijk houden is de eerste 48 uur erg belangrijk. Bij een chronische blessure is het belangrijk om dit tijdig te herkennen om zo de training of beweging erop aan te passen. Fysiotherapie Utrecht bij Movamento is hierbij ook zeker een uitkomst. Wacht niet te lang met het behandelen van de blessure om erger te voorkomen!