Krakende trappen: Wat kun je eraan doen? 

New design light open living room with balcony and wooden staircase

Een krakende trap kan in veel huizen een veelvoorkomend en vervelend probleem zijn. Niet alleen kunnen ze gênant zijn als er gasten komen, maar ze kunnen ook een veiligheidsrisico vormen als ze niet worden gecontroleerd. Het goede nieuws is dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om krakende trappen te repareren en ze in de toekomst te voorkomen. Dit is wat je moet weten: 

1. Identificeer het probleem 

De eerste stap in het repareren van krakende trappen is het identificeren van waar het geluid vandaan komt. Dit kan inhouden dat u de trap op en neer loopt terwijl je luistert naar kraken of dat je iemand anders op de trap laat lopen terwijl je van onderaf luistert. 

2. Losse schroeven aandraaien 

Losse schroeven of spijkers zijn vaak de boosdoener achter krakende trappen. Controleer elke trede op losse schroeven of spijkers en draai ze zo nodig aan. Als er schroeven gestript of beschadigd zijn, vervang ze dan door nieuwe. 

3. Voeg steunblokken toe 

Het toevoegen van steunblokken onder elke trede kan ook helpen het kraken te verminderen door extra stabiliteit te bieden. Zaag gewoon stukken hout die tussen elke trede passen en bevestig ze met constructielijm. 

4. Breng smeermiddel aan 

Als het aandraaien van schroeven en het toevoegen van steunblokken het probleem niet verhelpt, kan het aanbrengen van smeermiddel op de verbindingen tussen stappen helpen. Probeer een smeermiddel op siliconenbasis of talkpoeder te gebruiken om de wrijving tussen bewegende delen te verminderen. 

5. Overweeg professionele hulp 

Als al het andere faalt, overweeg dan het inhuren van een professionele aannemer of timmerman om jouw trap te beoordelen en te repareren. Zij kunnen onderliggende structurele problemen identificeren die aandacht nodig hebben of meer geavanceerde oplossingen aanbevelen, zoals het vervangen van volledige secties van de trap middels een traprenovatie van een open trap of spiltrap.  

Krakende trappen kunnen een vervelend probleem zijn, maar er zijn verschillende eenvoudige oplossingen die kunnen helpen om het op te lossen.  Door eerder vroeger dan later actie te ondernemen, kun je potentiële veiligheidsrisico’s voorkomen en het algemene comfort en de functionaliteit van jouw huis verbeteren. Meer weten over een professionele onderhoudsbeurt van de trap en de kosten van een traprenovatie? Ga naar de website van Stairz en neem contact op voor een onderhoudsvrije en jarenlang mooie trap!