Hoe is Giethoorn ontstaan?

Giethoorn is een pittoresk dorp in de provincie Overijssel en is internationaal bekend als het “Venetië van Nederland”. Het dorp is beroemd om zijn vele grachten, bruggen en karakteristieke boerderijen en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. Maar hoe is Giethoorn ontstaan? Rondvaart Zuideinde vertelt je graag meer!

Giethoorn is ontstaan in de 13e eeuw. Het werd opgericht door de monniken die in de omgeving werkten. Ze groeven de grachten om het moerasgebied te ontwateren en zo de landbouwgrond vruchtbaarder te maken. De eerste huizen en boerderijen werden gebouwd op de eilandjes die ontstonden tussen de grachten. Het dorp werd gesticht rond 1230, toen een groep flagellanten zich hier vestigde. Deze religieuze beweging trok door heel Europa om boete te doen voor hun zonden en predikten overal waar ze kwamen.

De naam Giethoorn komt van de geiten die hier in het verleden in grote getalen leefden. Toen de monniken het gebied ontgonnen en er boerderijen en huizen werden gebouwd, bleven de geiten in het gebied en de naam Giethoorn werd geboren. De grachten die werden gegraven, werden oorspronkelijk gebruikt om het veen af te voeren en het land vruchtbaar te maken voor de landbouw.

In de 18e en 19e eeuw was Giethoorn een belangrijk centrum van turfontginning. De turf werd gebruikt als brandstof in de omliggende steden en dorpen en bracht rijkdom naar Giethoorn. Veel boerderijen in het dorp zijn gebouwd met het geld dat werd verdiend met de turfwinning.

Tegenwoordig is Giethoorn vooral bekend als een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige grachten, karakteristieke boerderijen en het schilderachtige landschap. Veel van de oude huizen en boerderijen zijn nog steeds bewoond en sommige van de oudste huizen dateren uit de 18e eeuw.

Conclusie

Giethoorn is ontstaan in de 13e eeuw toen monniken de grachten groeven om het moerasgebied te ontwateren. De naam Giethoorn komt van de geiten die in het gebied leefden. Het dorp was ooit een belangrijk centrum van turfontginning en de welvaart die dit met zich meebracht, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de karakteristieke boerderijen en huizen in het dorp. Vandaag de dag is Giethoorn een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige grachten en schilderachtige landschap.

Meer verhalen