Deze lichtschakelaars kun je in huis gebruiken

Er zijn vele verschillende mooie schakelaars die je in huis kunt plaatsen als lichtschakelaar. Wanneer je lichtschakelaars in huis gaat plaatsen is het handig om een beetje bekend te zijn met de verschillende soorten schakelaars. De meest gebruikte schakelaar is de wisselschakelaar. Deze schakelaar wordt gebruik wanneer je een lamp op één plek wilt kunnen bedienen. De wisselschakelaar kan daarnaast echter ook worden gebruik om het mogelijk te maken om een lamp op twee verschillende plekken te bedienen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een lamp op meer dan twee plekken wilt kunnen bedienen. In dat geval wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van een kruisschakelaar. 

De serieschakelaar wordt ook vaak gebruikt 

Een andere Schneider-electric schakelaar die heel erg vaak wordt gebruikt is de serieschakelaar. De serieschakelaar staat ook wel bekend als de dubbele schakelaar. Met deze schakelaar kun je twee lampen vanaf een plek bedienen. Dit doe je dan met de twee aparte delen van de schakelaar. Een serieschakelaar bestaat als het ware uit twee losse wisselschakelaars. Ook hierbij kan het weer zo zijn dat je deze lampen op meerdere plekken wilt kunnen bedienen. In dat geval komt de wissel-wisselschakelaar heel erg goed van pas. Met deze schakelaar kun je namelijk twee lampen vanuit twee verschillende plekken in huis bedienen. Dit is zeker handig wanneer je lampen hebt op meerdere verdiepingen. 

Andere schakelaars om uit te kiezen 

Naast de meest gebruikte schakelaars met een simpele wip knop zijn er ook nog schakelaars die minder vaak worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de trekschakelaar die je met een koord kunt bedienen. Met deze schakelaar kun je een lamp vanaf één of meerdere plekken bedienen. Deze schakelaars zie je vaak terug in de douche omdat ze goed kunnen worden gebruikt op vochtige plekken. Tenslotte zijn er ook nog bewegingsmelders. Hierbij hoef je helemaal geen knop of koord te gebruiken maar ze worden wel gebruikt om licht aan te zetten. Deze schakelaars zijn onder andere erg handig voor in de tuin.