Wat is een bouwkundige keuring?

Bouwkunde

Het kopen van een woning is een grote en financieel zeer belangrijke stap in jouw leven. Dit zorgt ervoor dat je er altijd voor dient te zorgen dat het gebouw dat je gaat kopen perfect in orde is. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om te voorkomen dat je na de aankoop met problemen of financiële verrassingen zal worden geconfronteerd. Een zogenaamde bouwkundige keuring is een uitgebreide controle van de woning die duidelijk maakt of er mogelijks bepaalde problemen bestaan aan het pand waar je graag rekening mee zal willen houden. Door het laten uitvoeren van een dergelijke keuring zorg je er dan ook in de praktijk voor dat je nooit ook maar één euro teveel zal betalen voor het pand dat je wil kopen.

Welke zaken geeft de bouwkundige keuring je precies aan?

Wil jij er zeker van zijn dat je met de woning die je graag zou willen aanschaffen geen kat in een zak koopt? Dat is mogelijk door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Je kan er bij dit type van keuring op rekenen dat de volgende zaken worden gecontroleerd: 

  1. Is er op het ogenblik van de keuring sprake van bepaalde schade? 
  2. Hoe is het gesteld met het onderhoud van de woning?

Het is van belang om er rekening mee te houden dat deze keuring een visuele inspectie is. Dit betekent dat er geen vloeren zullen worden uitgebroken of er ook geen gipswanden zullen worden verwijderd. Het feit dat er bij een bouwkundige keuring geen zaken stuk gemaakt worden zorgt ervoor dat je op dit vlak geen rekening dient te houden met extra kosten. De keerzijde van de medaille is wel dat het niet helemaal kan worden uitgesloten dat er alsnog bepaalde schade aan het zicht wordt onttrokken. 

Wat zijn de voordelen van een bouwkundige keuring?

Er zijn aan het laten uitvoeren van zo’n keuring verschillende voordelen verbonden. In eerste instantie is het zo dat je concreet kan achterhalen of er sprake is van bepaalde schade of achterstallig onderhoud. Dit zorgt ervoor dat je kan inschatten met welke mogelijke extra kosten je na aankoop van het huis nog zal worden geconfronteerd. Er is echter meer. De informatie die je zal ontvangen naar aanleiding van het uitvoeren van een bouwkundige keuring kan immers in de praktijk worden gebruikt om de prijs van het vastgoed te bespreken. Indien je kan aantonen dat je zeker nog verschillende kosten zal moeten betalen voor bijvoorbeeld het herstellen van schade kan dat de aankoopprijs immers best drukken. 

Is een bouwkundige keuring laten uitvoeren financieel interessant?

Het feit dat je voor een bouwkundige keuring natuurlijk bepaalde kosten dient te betalen om ze uit te kunnen voeren zorgt ervoor dat veel mensen zich de vraag stellen of het laten uitvoeren van zo’n keuring nu wel of niet interessant is. Uiteraard is dat het geval. Het mag dan zo zijn dat er hiervoor bepaalde kosten dienen te worden betaald, toch wegen deze kosten in het geheel niet op tegen de mogelijke kosten die je anders aangerekend zou krijgen wanneer je bijvoorbeeld bepaalde onverwachte schade zou moeten herstellen.

Homekeur is dé specialist voor bouwkundige keuringen.